Scroll To Top

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás !
Érdemes volna a bűnpártoló Európának
végre a jog talajára lépni!

János vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése

Események, Hírek, Rendezvények 2012. márc. 23.

János vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése – Táncos képek kicsiknek és nagyoknak, Petőfi Sándor nyomán (2012.03.27. 15.00 és 19.00 órakor)

Előadja a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Az embernek mindig szüksége van egy kis derűre, felszabadító nevetésre, még inkább válságos időkben, a fojtogató szürke hétköznapok feszültségének feloldására. Talán ez is fontos szerepet játszott abban, hogy a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes felkérte Boka Gábor rendezőt a János vitéz színrevitelére.

A csíkszeredaiak János vitéze jócskán eltér a megszokottaktól. Elkerüli az operettes talmi csillogást, és nem esik a divatos musical csapdájába. Petőfi műve inkább váza, kerete a műsornak. Az előadásban a mesés elemek és a helyzetkomikum fonódnak össze pajkos, helyenként burkoltan pajzán humorral. Nem maradnak ki a napjaink valóságára illő célzások sem, és természetesen van benne sok tánc. A műsor minimális eszköztárral, a régi vásárok vándorszínészi produkciójának hangulatát idézve jó szórakozást nyújt mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek, amint azt az alcímében is jelzi: „táncos képek kicsiknek és nagyoknak, Petőfi Sándor műve nyomán”.

A munka során a rendező alkotótársként kezelte az együttes táncosait, és azon túlmenően, hogy nagymértékben rájuk bízta az adott jelenetekhez a táncok és a zene kiválasztását, bőséges teret biztosított improvizációs készségüknek mind egyes színpadi képek, mind szövegrészek megoldásában.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy szerkezetének és szinte hihetetlenül szűk kelléktárának köszönhetően a műsor akár eldugott falvak egészen apró színpadain is előadható. Így nyílik lehetőség arra, hogy a csíkszeredai ősbemutató után az Együttes Hargita megye falvaiba is elvihesse az örömnek egy kis sugarát, majd utána sorra kerülhetnek a szórványban elő kis közösségek is … és talán arra is adódik alkalom, hogy a magyarországi közönség is élvezhesse ezt a rendhagyó János vitézt.

Merem hinni, hogy a fiatal Petőfi vándorszínész korában hasonlóan képzelte volna el a János Vitézt. Merem hinni, hogy ebben az előadásban ő is szívesen fellépne.

(Rangyák József)

Jegyár:

diákoknak 700 Ft, felnőtteknek elővételben 1.100,- Ft, a koncert napján 1.500,- Ft
Jegyek válthatók az IH Rendezvényközpontban, a Belvárosi moziban és a Ticketportal országos hálózatában (www.ticketportal.hu)
Az előadásra az IH Rendezvényközpontban és a Belvárosi moziban a következő
utalványokat fogadjuk el: Accor Services Top Premium ajándékutalvány, Accor Services Ticket Culture – Kultúra utalvány, Cadhoc Kultúrcsekk, Cadhoc Művelődási csekk, Magyar
Nemzeti Üdülési Alapítvány Üdülési csekk, Sodexho Pass KULTÚRA utalvány,
Sodexho Pass AJÁNDÉK utalvány.

 

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Illő napi filmajánló