Scroll To Top

Szúnyogirtásnak hazudott tömeges pillangó-pusztításkor és a következményes békairtáskor meg fecskétlenítéskor hol vannak az állatvédők ???

Decemberi meglepetés: három leopárdteknős fióka!

Örömhírek, Zöld hírek 2013. dec. 11.

Tavaly decemberben számolhattunk be először arról, hogy leopárdteknős fióka kelt a Szegedi Vadasparkban. Idén még egy ráadásnak is örülhettünk, hiszen kettő helyett három kis teknős törte át az addig védelmet adó, de már elhagyásra ítéltetett tojás héját.

A tojások 124 napot töltöttek a keltetőben, ahová az állatkert dolgozói közvetlenül a tojásrakás után menekítették őket. Erre a segítségre azért van szükség, mert az eredetileg az afrikai szavannákon élő teknősfaj tojásainak fejlődéséhez állandó meleg szükséges, amelyet a mi éghajlatunkon csak mesterségesen tudunk biztosítani. A hüllőtojások jóval érzékenyebbek a madarakénál, rázni, forgatni nem szabad őket, a keltetés döntő momentuma tehát az az a lehető legrövidebb időszak, ameddig eljutnak a biztonságos keltetőbe.

Apró páncélos (Fotók: Endrédi Lajos)

A szárazföldi teknősök rendkívül népszerűek a hobbi állattartók körében, sőt, túlságosan is kedveltek, és számos egyedüket illegálisan adják-veszik. A leopárdteknős az egyik legkeresettebb faj, tekintélyes nagysága és szépsége okán sok pénzt hajlandóak érte fizetni a vevők. Sokat szednek össze Afrikában, majd csempészik Észak-Amerikába és Európába. A kisteknősök szülei is egy ilyen szállítmánnyal kerültek Magyarországra, a határon azonban lefülelték a csempészeket, és elkobozták a teknősöket a hatóságok. Ilyen esetekben az állatok közgyűjteménybe kerülnek, így jutottak a Szegedi Vadasparkba.

Együtt, hárman

Sokszor felhívjuk a figyelmet arra, hogy aki nem hagyományos háziállatot tervez tartani, hanem olyat, amelyik vadon él, nézzen utána, hogy az adott faj nem áll-e védelem alatt, a kereskedelmét nem szabályozza-e a Washingtoni Egyezmény (ennek rövidítése a CITES). Ha igen, akkor csak olyan állatot vegyen, amely rendelkezik a származását igazoló dokumentumokkal és egyedi azonosítóval! Ennek elmulasztása nemcsak a vevő lelkiismeretét terheli, hanem komoly vétségnek számít, amelynek elkobzás és büntetés lehet a vége. Ugyanezen okból ne vásároljunk olyan termékeket, preparátumokat sem, amelyek veszélyeztetett állatokból készülnek, és nem tudjuk igazolni azok származását, legális voltát.

A Vadaspark kisteknősei egyenlőre a „hüllőovinak” nevezett szobában nevelkednek, sok más kisteknőssel együtt. Az idén kelt görög teknősöket azonban már meg lehet tekinteni a Terrárium-házban.

 

(Vadaspark-Fotók: Endrédi Lajos)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

Az örök ballada

ápr. 25.
Az örök ballada